Opwekking warmtapwater en verwarming

Zo werkt het!
 

Thermische zon-energie systemen bestaan doorgaans uit een zonnecollector op het dak, een regeleenheid met een pomp en een goed geïsoleerd warmtapwater opslagvat.
Deze componenten voeren de energie van de zon direct vanaf uw dak naar uw warmtapwater voorziening of uw verwarmingsysteem.

Collector

In de zonne-collector verzamelt een absorber de energie die door de zon wordt uitgestraald. Koperen leidingen, welke onder de absorber zijn bevestigd, transporteren de energie via water dat door deze leidingen loopt. Dit is overigens niet het drinkwater.

Besturingseenheid

Wanneer de temperatuur in de zonnecollector (1) warmer is dan de temperatuur in het warmtapwater opslagvat (2), activeert de besturingseenheid de circulatiepomp (3). Het warme water wordt door een warmtewisselaar in het opslagvat gepompt. Hierbij wordt de warmte overgedragen aan het koudere tapwater en vervolgens weer naar de collector gepompt zodat het weer opnieuw kan worden opgewarmd. Dit proces blijft net zo lang doorgaan totdat het warmtapwater in het opslag vat een temperatuur van 85º C heeft bereikt.

Opslagvat

Het zonne-energiesysteem verwarmt het warmtapwater in het opslagvat via een in het vat geïntegreerde warmtewisselaar. Wanneer de zoninstraling onvoldoende is om het warmtapwater in het opslagvat te volledig te verwarmen fungeert het zonne-energiesysteem nog steeds als voorverwarmingssysteem. Door middel van deze voorverwarming door zonne-energie verbruikt de conventionele warmwaterbereider, die is aangesloten op het systeem, aanzienlijk minder energie om het water na te verwarmen tot de gewenste temperatuur. Het resultaat is een merkbare energie besparing op brandstof, een geringere milieubelasting en u merkt het direct in uw portemonnee.

Advies

WTSS Services denkt met u mee en maakt in overleg met u een vakkundig advies op maat.